wtorek, 26 stycznia 2016

Murzynek

Pyszna, lekko wilgotna, jakby babka czekoladowa. Ale nie! To puszyste ciasto, przez niektórych polewane czekoladą, a przez innych posypane cukrem pudrem. Murzynka można nazwać takim jakby ciemnym keksem, choć ze względu na to, że zawiera rodzynki, orzechy czy skórkę z pomarańczy.




Składniki:


2 szklanki cukru 
2 szklanki mąki 
4 jaja 
250 g margaryny 
1/2 szklanki wody 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
4 łyżki kakao 
olejek migdałowy 
garść rodzynek
garść orzechów




Wykonanie:



Rozpuścić margarynę. Dodać wodę, kakao, cukier i gotować, aż wszystko się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. (Jeżeli będziecie chcieli polać murzynka polewą należy odlać 3/4 szklanki tej masy.) Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i ucierać, dodając po jednym żółtku. Ubić pianę z białek i połączyć ją z rozpuszczoną wcześniej masą delikatnie mieszając. Następnie dodać bakalie (aby nie opadły, należy obsypać je mąką) i kilka kropel olejku migdałowego. Piec w temperaturze 180ºC przez około 1 godzinę. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia (i polać pozostałą polewą).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz