wtorek, 5 kwietnia 2016

Migdałowiec na krakersach

Nigdy bym nie przypuszczała, że ten przepis znajdę w moim zbiorze. Gdy mama zaproponowała, abyśmy zrobiły go na święta, myślałam, że to kolejny placek przekładany niezliczoną ilością mas. A tu niespodzianka! Jest wyśmienity! Lekki, nieprzekombinowany, a słonawe krakersy idealnie łączą się z masą z mleka słodzonego. Polecam go dla tych, którzy nie lubią mieć do czynienia z piekarnikiem. ;)




Składniki:

1 puszka mleka słodzonego
2 duże paczki krakersów 
100 g płatków migdałowych 

 masa budyniowa:
750 ml mleka 
3/4 szklanki mąki pszennej 
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 opakowanie bez cukrowego, śmietankowego budyniu 
1 jajo 
1/2 szklanki cukru 
1 opakowanie cukru wanilinowego
250 g margaryny

śmietana:
3 łyżeczki żelatyny 
1/3 szklanki wody
500 ml śmietany 30% 
1 łyżka cukru pudru
40 g bitej śmietany w proszku


Wykonanie:

Mleko z puszki gotować przez 3 godziny, następnie przestudzić.
 
Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe.

Do 250 ml mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajo. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrami (zwykłym i wanilinowym). Do gotującego się mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane wcześniej składniki. Stale mieszając, ugotować budyń, a następnie ostudzić go. Margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodawać partiami przestudzony budyń cały czas ucierając.

Żelatynę rozpuścić w podgrzanej wodzie i ostudzić. Śmietanę ubić wraz z cukrem pudrem i bitą śmietaną w proszku. Gdy śmietana jeszcze nie będzie do końca ubita wlewać małym strumieniem żelatynę. 

Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami: krakersy – masa z margaryną i budyniem – krakersy – ugotowane mleko słodzone – krakersy – bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Całość schłodzić w lodówce.

2 komentarze: