Nigdy bym nie przypuszczała, że ten przepis znajdę w moim zbiorze. Gdy mama zaproponowała, abyśmy zrobiły go na święta, myślałam, że to kolejny placek przekładany niezliczoną ilością mas. A tu niespodzianka! Jest wyśmienity! Lekki, nieprzekombinowany, a słonawe krakersy idealnie łączą się z masą z mleka słodzonego. Polecam go dla tych, którzy nie lubią mieć do czynienia z piekarnikiem. ;)
1 puszka mleka słodzonego
2 duże paczki krakersów
100 g płatków migdałowych
masa budyniowa:
masa budyniowa:
750 ml mleka
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie bez cukrowego, śmietankowego budyniu
1 jajo
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250 g margaryny
śmietana:
śmietana:
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
500 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru pudru
40 g bitej śmietany w proszku
Wykonanie:
Mleko
z puszki gotować przez 3 godziny, następnie przestudzić.
Na patelni lekko
przyrumienić płatki migdałowe.
Do 250 ml mleka dodać mąkę
pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajo. Roztrzepać. Resztę mleka
zagotować z cukrami (zwykłym i wanilinowym). Do gotującego się mleka cienkim strumieniem
wlać roztrzepane wcześniej składniki. Stale mieszając, ugotować budyń, a następnie ostudzić go. Margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodawać partiami przestudzony budyń cały czas ucierając.
Żelatynę
rozpuścić w podgrzanej wodzie i ostudzić. Śmietanę ubić wraz z cukrem pudrem i bitą śmietaną w proszku. Gdy śmietana jeszcze nie będzie do końca ubita wlewać małym strumieniem żelatynę.
Spód blaszki wyłożyć
papierem do pieczenia. Układać warstwami: krakersy – masa z margaryną i budyniem – krakersy –
ugotowane mleko słodzone – krakersy – bita śmietana. Wierzch
posypać płatkami migdałowymi. Całość schłodzić w lodówce.
ale wspaniałe ciasto:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń