piątek, 11 marca 2016

Babeczki migdałowe z masą z mleka w proszku

Po wielu próbach i kombinacjach wreszcie się udały! W końcu mogę Wam je przedstawić : oto babeczki migdałowe z masą z mleka w proszku, udekorowane w coś na kształt różyczek. Już od dłuższego czasu testowałam ten przepis, ponieważ zawsze coś nie wychodziło, tak jak miało być. To za rzadkie ciasto, to za gęste... I tak metodą prób i błędów stworzyłam ten przepis. Sami oceńcie. ;)



Składniki:

babeczki:
3 jaja 
300 g mąki pszennej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody 
300 g kwaśnej śmietany 
140 g cukru 
1/4 szklanki oleju 
50 g mielonych migdałów 
aromat migdałowy 

masa z mleka w proszku:
60 g margaryny 
6 łyżek cukru 
6 łyżek wody 
około 1 szklanki mleka w proszku


Wykonanie:

Suche składniki połączyć. W misce roztrzepać jaja, dodać śmietanę, olej i wszystko wymieszać. Następnie wsypać sypkie składniki, wymieszać i dodać do smaku aromat migdałowy. Ciasto rozlać do foremek i piec przez 30 minut w temperaturze 180ºC. Upieczone babeczki wystudzić.

W garnku rozpuścić margarynę, a następnie dodać cukier i wodę. Wszystko chwilę pogotować i odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie należy ucierać i partiami wsypywać mleko w proszku, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić babeczki. 

5 komentarzy:

  1. Jak pięknie ozdobione ! Czapy z głów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie mleko w proszku, chętnie wypróbuje przepis, wyglądają cudnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam, bo smakują nieziemsko ;)

      Usuń
  3. Witam.Krem mi sie podoba i go zapisalam,ale chcialabym sie dowiedziec jak Pani zrobila te roze? Czy to rekawem cukierniczym,czy jakas inna technika?

    OdpowiedzUsuń