niedziela, 27 września 2015

Tort urodzinowy z lentilkami

Ten tort przygotowałam dla mojej siostry jako prezent. Niestety, nie zdążyłam zrobić zdjęcia kawałka tortu, ponieważ dość szybko zniknął :). Jej podziw był ogromny. Nie spodziewała się, że z kolorowych cukierków i kilku wafelków może wyjść takie dzieło.

Do przygotowania tego tortu nie potrzebne są żadne umiejętności plastyczne. Jest świetny zarówno jako prezent, jak i poczęstunek.



Składniki:

ciasto:
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
4 jaja
1 margaryna
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
2 tabliczki białej czekolady

dekoracja:
2 opakowania wafelków czekoladowych
2 opakowania lentilek


Wykonanie:

Rozpuścić margarynę. Dodać cukier, kakao,wodę i gotować, dopóki składniki się nie rozpuszczą. Po ostygnięciu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ucierając dodawać po 1 żółtku. Z białek ubić pianę i wymieszać delikatnie z masą. Powstałe ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w  180 stopniach przez około 40 minut lub do "suchego patyczka". Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta wykroić 2 koła. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przełożyć nią ciasto.

Po kolei każdy wafelek posmarować rozpuszczoną białą czekoladą i obłożyć boki toru. Środek również posmarować białą czekoladą i wsypać lentilki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz