poniedziałek, 14 września 2015

Ciasto ze śliwkami inaczej

To już ostatnie chwile, aby nacieszyć się śliwkami. U mnie jest ich na szczęście jeszcze pod dostatkiem. Wykorzystałam je w nietypowym placku, którego nie znajdziecie nigdzie indziej. Jest ono inne, ponieważ śliwki nie znajdują się na wierzchu placka, lecz wypełniają jego spód. 

Zachęcam do wypróbowania mojej wersji placka ze śliwkami.



Składniki:

250 g margaryny
1 1/2 szklanki cukru
8 jaj
2/3 szklanki mleka
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
750 g śliwek
cukier puder do posypania


Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Utrzeć margarynę, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i mleko. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz utrzeć. Ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Na wierzch ułożyć wydrylowane śliwki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz