czwartek, 28 kwietnia 2016

Cycki cyganki

Przez niektórych zwane "cyckami murzynki" czy "cyganki", a przez innych jest to "pijak". Niezależnie od nazwy jest to delikatne ciasto kokosowo-makowe przekładane masą budyniową z bakaliami udekorowane (przeważnie) nasączonymi w wódce biszkoptami. Zachwyca nie tylko swoim efektownym wyglądem, ale także obłędnym smakiem. Czysta rozkosz dla podniebienia. :)



Składniki:

beza kokosowo-makowa:
6 białek
150 g cukru
0,5 łyżeczki proszku
150 g kokosu
150 g maku suchego 

masa budyniowa:
budyń śmietankowy
rodzynki
orzechy
50 g gorzkiej czekolady
250 g margaryny
3 łyżeczkami cukru pudru
3 żółtka

polewa czekoladowa:
60 g margaryny
50 g cukru
1 łyżka wody
1 łyżka kakao

2 opakowania biszkoptów (300 g)
wódka do nasączenia biszkoptów 


Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując wsypywać cukier. Do ubitej masy wsypać proszek do pieczenia, kokos, mak i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

Ugotować budyń śmietankowy według receptury na opakowaniu i pozostawić go do ostygnięcia. Rodzynki zalać wrzątkiem, a orzechy i czekoladę posiekać. Margarynę rozetrzeć, następnie dodać cukier puder i żółtka i utrzeć te składniki na puszystą masę. Partiami dodawać budyń, cały czas ucierając. Do utartej masy wsypać rodzynki, orzechy, czekoladę i wszystko wymieszać.

Margarynę roztopić, dodać cukier, wodę i kakao. Następnie na małym ogniu podgrzać te składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą polewę ostudzić.


Masę z bakaliami rozsmarować na upieczonym cieście, na wierzch ułożyć nasączone w wódce biszkopty  i całość polać polewą.

1 komentarz: