czwartek, 1 października 2015

Ciasteczka z migdałami

Kruche ciasteczka nadające się na każdą okazję? Proszę bardzo :). Oto niesamowicie chrupiące ciastka posypane migdałami, które utrzymują swoją kruchość nawet przez tydzień.
Mniam...



Składniki:

150 g mąki pszennej 
100 g margaryny 
50 g cukru 
1 jajo 
szczypta soli 
150 g płatów migdałowych 
4 łyżki cukru pudru


Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Do miski wsypać mąkę, dodać margarynę, cukier, sól, żółtka i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. W osobnej miseczce wymieszać migdały z cukrem pudrem. Ciasto wyciągnąć z zamrażalnika, rozwałkować na grubość około 1 cm i powycinać szklanką kółka. Następnie posmarować białkiem, posypać migdałami i ponownie posmarować białkiem. Ułożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut lub do zarumienienia się ciasteczek. 

2 komentarze: