niedziela, 11 października 2015

Faszerowana cukinia

Od jakiegoś czasu prowadzę zdrowy tryb życia. Dzisiejszy przepis podaję na dwa, niewiele różniące się sposoby. Spróbujcie i wybierzcie swoją wersję. ;)

Głównym składnikiem, jak zapewne zdążyliście się już domyślić, jest cukinia. Cukinia to lekkostrawne o łagodnym smaku warzywo. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Myślę, że w połączeniu z ryżem i innymi warzywami tworzy wspaniałą zapiekankę w zdrowszej wersji.



Składniki na 2 porcje: 

1 cukinia
200 g mięsa mielonego
1 woreczek ryżu
1/2 puszki kukurydzy
1/2 papryki czerwonej 
1/2 cebuli
400 g startego sera żółtego
pieprz
sól

lub

1 cukinia
200 g mięsa mielonego
1 woreczek ryżu
1/2 puszki kukurydzy
1 średni pomidor
1/2 cebuli
400 g startego sera żółtego
pieprz
sól
250 g czarnych oliwek 


Wykonanie:

Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu. Na patelni usmażyć mięso mielone i podsmażyć paprykę / pomidora oraz cebulę.  Do miseczki przełożyć kukurydzę, ryż, mięso mielone, paprykę / pomidora, cebulę i wszystko wymieszać. Doprawić według uznania.

Cukinię przekroić wzdłuż na 2 połówki i wydrążyć środek. Umieścić w wydrążonej cukinii wymieszany ryż, mięso mielone i warzywa. Całość zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200°C. Na ostatnie 5 minut pieczenia wyciągnąć cukinie z piekarnika, odwinąć folię i posypać serem żółtym ( i oliwkami ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz