poniedziałek, 19 października 2015

Chlebek à la ciabatta

Uwielbiam pieczywo, a szczególnie to prosto z pieca. Chrupiące i świeże niestety nie zawsze mogę znaleźć na ladach sklepowych. Wtedy potrzebuję tylko parę składników i odrobinę chęci, by taki wypiekł znalazł się przed moimi oczami. A ten zapach pieczonego chlebka w moim domu, to sama przyjemność. 



Składniki: 

1/2 kg mąki 
1 łyżka soli
7 g suszonych drożdży 
350 ml letniej wody 


Wykonanie:

W dużej misce wymieszać mąkę, sól i drożdże, a następnie zagnieść z wodą. Przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce przez całą noc. Wyjąć miskę z lodówki na 1 godzinę przed pieczeniem i pozostawić do nabrania przez ciasto temperatury pokojowej. Rozgrzać piekarnik do 220°C .Wysmarować dwie blachy tłuszczem. Umieścić połowę ciasta na każdej z nich i włożyć do piekarnika na około 1 godzinę lub do nabrania przez ciasto złotego koloru.

1 komentarz: