niedziela, 25 października 2015

Ciasto tarte z orzechami

Jesień za oknem w pełni. Spadające kolorowe liście, parasolki w rękach ludzi i ... zimowe kurtki? Tak, u mnie już raz pojawił się śnieg, więc chyba niektórzy boją się jego powrotu ;). Znajdując pod drzewami orzechy, kasztany czy żołędzie, pokładam jeszcze nadzieję w nieprędkie przyjście zimy. A jak wykorzystuję te skarby jesieni? Odpowiedź znajdziecie w dzisiejszym przepisie. 



Składniki:

500 g mąki 
5 jaj
250 g margaryny 
400 g cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżki kwaśnej śmietany 
2 łyżki gorzkiego kakao
200 g orzechów włoskich lub laskowych



Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek. Z mąki, żółtek, margaryny, 20 dag cukru, proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Jedną z nich zagnieść z kakao. Każdą cześć ciasta włożyć do osobnego woreczka i schłodzić w lodówce. 

Białka ubić na sztywno. Następnie wciąż ubijając dodawać pozostały cukier. Orzechy posiekać i delikatnie wymieszać z pianą. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciągnąć ciasto z lodówki. Zetrzeć na grubych oczkach tarki jasną część i po wierzchu posmarować połową piany, następnie zetrzeć ciemną część i po wierzchu posmarować pozostałą pianą. Na górę zetrzeć ostatnią jasną część. Włożyć ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 1 godzinę lub do zarumienienia się placka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz