poniedziałek, 2 listopada 2015

Biszkopt idealny

Długo szukałam tego jedynego przepisu na idealny biszkopt. Znalazłam naprawdę wiele, lecz żaden nie odpowiadał moim wymaganiom. Spróbowałam z każdego zaczerpnąć inspirację i udało mi się stworzyć przepis na puszysty, lekki i delikatny biszkopt. Jego zaletą jest krucha, "zabezpieczająca" warstwa z wierzchu, dzięki czemu może być wszelako wykorzystywany, na przykład do zalania galaretką.



Składniki:

4 jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a następnie pojedynczo wlewać żółtka. Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć i wyrównać ciasto. Piec w 180ºC przez około 30 minut lub do tak zwanego "suchego patyczka".



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz