środa, 11 listopada 2015

Zebra

Z pozoru nic trudnego - naprzemiennie wylewany dwukolorowy biszkopt. Lecz to właśnie dzięki takiemu ułożeniu barw potrafi przyciągnąć uwagę.  Zebra w smaku niczym nie różni się od biszkoptu, poza tym, że jest wilgotniejsza i z dodatkiem kakaa.



Składniki:

5 jaj 
1/2 szklanki cukru 
1/2 szklanki mąki + 2 łyżki mąki 
1 szklanka oleju 
1/4 szklanki wody gazowanej
2 łyżeczki proszku 
olejek arakowy
2 łyżki kakao



Wykonanie:


Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, pojedynczo wlewać żółtka i dodać kilka kropel olejku arakowego. Następnie delikatnie wymieszać ciasto z przesianą mąką ( 2,5 szklanki ) i proszkiem do pieczenia. Dodać olej i wodę gazowaną. Wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylewać naprzemiennie. Piec w 180ºC przez około 45 minut lub do tak zwanego "suchego patyczka".

2 komentarze: