sobota, 27 lutego 2016

Sernik z kokosem

Mój ulubieniec w roli kokosowego sernika polanego czekoladą, a zarazem jest to kolejna wariacja na jego temat. Twaróg i kokos to z pozoru klasyczne składniki, lecz tworzą rewelacyjne połączenie. Jeśli nie macie pomysłu lub znudził się Wam klasyczny sernik, to spróbujcie tej kombinacji. :)



Składniki:

500 g twarogu
4 jaja
1/2 szklanki cukru pudru
100 g margaryny
1 łyżka kaszy manny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
30 g budyniu waniliowego w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych


Wykonanie:

Margarynę utrzeć w makutrze. Następnie dodawać do niej po trochę cukru pudru i dalej ucierać, do momentu, aż masa będzie pulchna i prawie biała. Oddzielić białka od żółtek i dodawać po jednym żółtku do masy cały czas ucierając. 

Zmielić twaróg. Dodawać po łyżce twarogu do masy i ucierać. 

Dodać kaszę manną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, budyń waniliowy i całość dokładnie utrzeć. Ubić białka. Do makutry wsypać wiórki kokosowe i delikatnie mieszając dodawać białka.

Piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 1 godzinę. 

Po upieczeniu odczekać do wystygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać nią sernik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz