środa, 23 marca 2016

Jogurtowa babka piaskowa

Pyszna, wilgotna babka z jogurtem, w sam raz na zbliżającą się Wielkanoc lub na każdy dzień powszedni. Polubiłam ją nie tylko ze względu na smak, ale ku mojemu zdziwieniu jako jeden z nielicznych wypieków długo utrzymuje swoją świeżość i będąc z kategorii tych ucieranych nie kruszy się, tak jak każda inna babka.




Składniki:

ciasto:
4 jaja 
300 g cukru 
1 opakowanie cukru wanilinowego 
450 g mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
150 ml oleju 
200 g jogurtu naturalnego 
150 g rodzynek

lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny


Wykonanie:

Rodzynki zalać wrzątkiem. Do misy miksera wbić jaja i ubijając je dodawać cukry. Miksować do momentu, aż składniki dokładnie się połączą, a masa zgęstnieje. Następnie przesiać przez sitko proszek do pieczenia z partią mąki do ubijającej się masy. Wlać jogurt naturalny, olej i miksować stopniowo przesiewając pozostałą mąkę. Rodzynki odsączyć, obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Wszystko wymieszać. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 1 godzinę. 

Cukier puder ucierać w miseczce dodając stopniowo sok z cytryny, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Polać lukrem ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz