niedziela, 7 lutego 2016

Oponki serowe

Pomimo, że Tłusty Czwartek już minął nadal mam ochotę na domowej roboty pączki, oponki czy faworki. Zapewne nie ja jedna. No ale cóż, co dobre szybko mija ;). Nie zamierzam jednak czekać do przyszłego roku. Wypróbowałam właśnie przepis mojej babci na rewelacyjne oponki, które przyrządza z okazji tego święta. Zero spulchniaczy, chemii i konserwantów (nie, to nie jest typowo naciągająca gadka z reklamy :D). Koniecznie spróbujcie!



Składniki:

1 kg twarogu
4 szklanki mąki
6 jaj
190 g margaryny
13 łyżek cukru
2 łyżeczki sody
2 łyżki octu


Wykonanie:

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i rozwałkować go na grubość 1 cm. Następnie wykrawać oponki: kółka szklanką, a środki kieliszkiem.

Na rozgrzanym oleju smażyć oponki, z każdej strony na złoty kolor. Odsączyć je z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego i obsypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Ale boskie... Wyglądają idealnie i tak mało składników ;) Na pewno kiedyś wykorzystam przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Aż ślinka leci na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń