poniedziałek, 18 stycznia 2016

Szarlotka z lukrem

Jakoś ostatnio naszła mnie ochota na placek z jabłkami. I choć nie miałam zbyt dużej ilości jabłek, stwierdziłam, że nie może to być nic innego jak szarlotka. Wyszła przepyszna! Do tego lekka nuta kwaskowego lukru, uzupełniającego smak (i chyba niedobór jabłek ;)). Koniecznie wypróbujcie!



Składniki:

ilość jabłek według uznania (około 1 kg)

ciasto:
250 g margaryny
250 g cukru pudru
4 jaja
skórka z cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego
500 g mąki krupczatki
4 łyżeczki proszku do pieczenia

lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny


Wykonanie:

Utrzeć margarynę. Następnie dodawać partiami cukier puder, a gdy masa będzie puszysta wbijać po jednym jaju stale ucierając. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce i dodać do masy razem z cukrem wanilinowym. Na końcu dodać mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko chwilę utrzeć. 

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. 

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozłożyć połowę ciasta, nałożyć starte jabłka i przykryć resztą ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez około 1,5 godziny.

Cukier puder ucierać w miseczce dodając stopniowo sok z cytryny, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Polać lukrem ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz