piątek, 8 stycznia 2016

Miodownik z orzechami

Pyszne, miodowe ciasto, przekładane budyniem i udekorowane orzechami w karmelu. Trzeba włożyć w to ciasto trochę cierpliwości, bowiem smakuje najlepiej po kilku dniach. Jak zapewne już wiecie - ciasto musi zmięknąć. Lecz dla tego smaku warto jest poczekać. ;)



Składniki:

ciasto:
2/3 szklanki cukru 
170 g margaryny 
1/3 szklanki mleka 
3 łyżki miodu 
600 g mąki 
1 duże jajo (L) 
1/2 łyżki sody

krem:
120 g mąki 
250 g cukru 
600 ml mleka 
3 jaja 
3 żółtka 
1 opakowanie cukru wanilinowego

masa orzechowa:
250 g orzechów krojonych 
2 łyżki miodu 
100 g cukru 
100 g margaryny


Wykonanie:

Cukier, margarynę, mleko, miód zagotować i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać mąkę, jajko, sodę i zarobić to nożem. Otrzymane ciasto pozostawić na drugi dzień i rozwałkować 2 płaty. Piec w temperaturze 180°C do uzyskania złotego koloru (przez około 20 minut).

Mleko zagotować z cukrami. Jaja i żółtka ubić, dodać mąkę i wlać do gotującego się mleka. Gorący krem wylać na jeden z płatów i przykryć drugim.

Rozpuścić margarynę z miodem i cukrem. Następnie dodać orzechy i wszystko podsmażyć przez około 10 min. ciągle mieszając. Wystudzoną masę nałożyć na wierzch placka.

2 komentarze:

  1. Specjalistką od tego ciasta jest zawsze moja mama. Nam pozostaje tylko degustacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię miodowe ciasta,a takie z orzechami to wręcz kocham.

    OdpowiedzUsuń