wtorek, 29 grudnia 2015

Kruche ciasteczka z marmoladą

Przepis jeszcze o charakterze świątecznym, ale w sam raz nadający się na zbliżającego się sylwestra. Bardzo proste i smaczne ciasteczka w sam raz sprawdzą się, gdy nie mamy czasu ani pomysłu na przygotowanie wykwintnych ciast czy dań.



Składniki (na 50 złożonych choinek) :

300 g mąki krupczatki
200 g margaryny
50 g cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki zimnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli 
marmolada (u mnie wystarczyło 300 g)


Wykonanie:

Mąkę i margarynę posiekać. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia, sól, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię aluminiową i mrozić przez 30 minut. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać szklanką kółka. Ułożyć je na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. Gorące ciasteczka wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Połowę z nich posmarować marmoladą. Przykryć pozostałymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz