poniedziałek, 21 grudnia 2015

Pierniczki

Święta bez pierników to nie święta! Też tak uważacie? Odkąd pamiętam zawsze na moim stole było dla nich miejsce. Choć niektórzy mówią, że miękkie pierniczki są lepsze, ja i tak będę zwolenniczką tych twardszych. ;) W tym roku zdecydowałam się na zdobienie pierników lukrem królewskim. Jest świetny! Nie dość, że jest trwały, to nadaje się do szczegółowych i drobnych dekoracji.



Składniki:

pierniczki:
6 szklanek mąki 
250 g margaryny 
3 jaja 
2 żółtka 
4 łyżki śmietany 
1/2 szklanki cukru pudru 
3 łyżki miodu sztucznego
3 łyżeczki sody 
1 opakowanie przyprawy do piernika 


lukier królewski:
2 białka
350 g cukru pudru


Wykonanie:

Margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, rozwałkować je i wykrawać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 10 minut. 

Białka przełożyć do miski i zacząć ubijać, dodając partiami cukier puder. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i zdobić pierniczki (można zabarwić lukier barwnikami spożywczymi).
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz