wtorek, 16 lutego 2016

Szyszki z ryżu preparowanego

Chyba wszyscy pamiętają szyszki z ryżu preparowanego, czyż nie? Pewnie każdy nie raz miał całą buzię obklejoną tym smakołykiem. Tak, te czasy dzieciństwa... Gdy zastanawiałam się nad ich wykonaniem, myślałam, że będzie to bardzo skomplikowane, ale przepis okazał się niewiarygodnie prosty. Kłopot jedynie pozostał z posprzątaniem lepiącego się blatu. ;)



Składniki:

150 g krówek
50 g margaryny
25 g ryżu preparowanego


Wykonanie:

W garnku roztopić margarynę. Krówki pokruszyć ( jeśli będą twarde, to posiekać), przełożyć do garnka z margaryną i podgrzewać na małym ogniu, dopóki krówki się nie roztopią. Jeśli masa będzie już jednolita należy zdjąć ją z ognia, wsypać do niej ryż preparowany i całość dokładnie wymieszać. Z ciepłej (ale nie gorącej) masy formować szyszki.

2 komentarze: