czwartek, 26 maja 2016

Pasztet w cieście francuskim

Choć święta już dawno za nami mam dla Was przepis na coś, co zawsze znajduje miejsce na moim stole, czy to wielkanocnym, czy bożonarodzeniowym. Jest to pasztet. Jedno z moich ulubionych dań, jeżeli chodzi o dania wytrawne. Można troszkę podrasować ten przepis, komponując z pasztetem żurawinę, z którą idealnie współgra. Uwielbiam to połączenie. :)



Składniki:

30 dag karczku
20 dag surowego boczku
20 dag wątróbki
50 dag królika
1 duza cebula
2 duże marchewki
2 duże pietruszka
ziele angielskie
liść laurowy
1/2 bułki
2 jaja
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
papryka słodka
50 ml koniaku

2 opakowania ciasta francuskiego (uzależnione od wielkości blaszki)


Wykonanie:

Wszystko mięso, oprócz wątróbki, warzywa, ziela angielskie, liść laurowy gotować do miękkości - około godziny; pod koniec gotowania dodać wątróbkę.
Namoczyć bułkę w tym wywarze. Po wystudzeniu wszystko przemielić 2 razy. Dodać koniak, jaja, gałkę muszkatołową, paprykę słodką, pieprz i sól. Całość zagnieść. Ciasto francuskie w płatach wyłożyć na dno blaszki, wyłożyć farsz, przykryć ciastem francuskim, docisnąć, podziurkować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 240°C na 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez kolejne 30 minut.

1 komentarz: