Pyszna, lekko wilgotna, jakby babka czekoladowa. Ale nie! To puszyste ciasto, przez niektórych polewane czekoladą, a przez innych posypane cukrem pudrem. Murzynka można nazwać takim jakby ciemnym keksem, choć ze względu na to, że zawiera rodzynki, orzechy czy skórkę z pomarańczy.
Składniki:
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
4 jaja
250 g margaryny
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
olejek migdałowy
garść rodzynek
garść orzechów
Wykonanie:
Rozpuścić margarynę. Dodać wodę, kakao, cukier i gotować, aż wszystko się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. (Jeżeli będziecie chcieli polać murzynka polewą należy odlać 3/4 szklanki tej masy.) Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i ucierać, dodając po jednym żółtku. Ubić pianę z białek i połączyć ją z rozpuszczoną wcześniej masą delikatnie mieszając. Następnie dodać bakalie (aby nie opadły, należy obsypać je mąką) i kilka kropel olejku migdałowego. Piec w temperaturze 180ºC przez około 1 godzinę. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia (i polać pozostałą polewą).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz