Po wielu próbach i kombinacjach wreszcie się udały! W końcu mogę Wam je przedstawić : oto babeczki migdałowe z masą z mleka w proszku, udekorowane w coś na kształt różyczek. Już od dłuższego czasu testowałam ten przepis, ponieważ zawsze coś nie wychodziło, tak jak miało być. To za rzadkie ciasto, to za gęste... I tak metodą prób i błędów stworzyłam ten przepis. Sami oceńcie. ;)
Składniki:
babeczki:
3 jaja
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki sody
300 g kwaśnej śmietany
140 g cukru
1/4 szklanki oleju
50 g mielonych migdałów
aromat migdałowy
masa z mleka w proszku:
60 g margaryny
6 łyżek cukru
6 łyżek wody
około 1 szklanki mleka w proszku
Wykonanie:
Suche składniki połączyć.
W misce roztrzepać jaja, dodać śmietanę, olej i wszystko
wymieszać. Następnie wsypać sypkie składniki, wymieszać i dodać
do smaku aromat migdałowy. Ciasto rozlać do foremek i piec przez 30
minut w temperaturze 180ºC.
Upieczone
babeczki wystudzić.
W
garnku rozpuścić margarynę, a następnie dodać cukier i wodę.
Wszystko chwilę pogotować i odstawić do ostygnięcia. Po tym
czasie należy ucierać
i partiami wsypywać mleko w proszku, do momentu uzyskania
odpowiedniej konsystencji.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić babeczki.
Jak pięknie ozdobione ! Czapy z głów :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńLubie mleko w proszku, chętnie wypróbuje przepis, wyglądają cudnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam, bo smakują nieziemsko ;)
UsuńWitam.Krem mi sie podoba i go zapisalam,ale chcialabym sie dowiedziec jak Pani zrobila te roze? Czy to rekawem cukierniczym,czy jakas inna technika?
OdpowiedzUsuń