Pyszna, wilgotna babka z jogurtem, w sam raz na zbliżającą się Wielkanoc lub na każdy dzień powszedni. Polubiłam ją nie tylko ze względu na smak, ale ku mojemu zdziwieniu jako jeden z nielicznych wypieków długo utrzymuje swoją świeżość i będąc z kategorii tych ucieranych nie kruszy się, tak jak każda inna babka.
Składniki:
ciasto:
4 jaja
300 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
450 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml oleju
200 g jogurtu naturalnego
150 g rodzynek
lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
Wykonanie:
Rodzynki zalać wrzątkiem. Do
misy miksera wbić jaja i ubijając je dodawać cukry. Miksować do
momentu, aż składniki dokładnie się połączą, a masa
zgęstnieje. Następnie przesiać przez sitko proszek do pieczenia z
partią mąki do ubijającej się masy. Wlać jogurt naturalny, olej
i miksować stopniowo przesiewając pozostałą mąkę. Rodzynki
odsączyć, obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Wszystko wymieszać.
Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 1 godzinę.
Cukier puder ucierać w miseczce dodając stopniowo sok z cytryny, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Polać lukrem ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz