Ciasto z jabłkami, a do tego beza poziomkowa. Lepiej być nie może! A Wy słyszeliście już o tym przepisie? Musicie go koniecznie wypróbować.
Składniki:
1 kg jabłek
ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
5 żółtek
250 g margaryny
2 łyżki cukru
beza:
5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie kisielu poziomkowego
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać i pokroić w plastry.
Z podanych składników zarobić ciasto. Odciąć 1/3 części i schłodzić ją w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na niej pozostałe ciasto i ułożyć warstwę jabłek.
Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Wsypać kisiel i delikatnie wymieszać.
Na placek z jabłkami rozłożyć pianę. Pozostałe ciasto wyciągnąć z lodówki i rozkruszyć na pianę. Piec w 180ºC przez 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz