Z pozoru nic trudnego - naprzemiennie wylewany dwukolorowy biszkopt. Lecz to właśnie dzięki takiemu ułożeniu barw potrafi przyciągnąć uwagę. Zebra w smaku niczym nie różni się od biszkoptu, poza tym, że jest wilgotniejsza i z dodatkiem kakaa.
Składniki:
5 jaj
1 1/2 szklanki cukru
2 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki mąki
1 szklanka oleju
1/4 szklanki wody gazowanej
2 łyżeczki proszku
olejek arakowy
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, pojedynczo wlewać żółtka i dodać kilka kropel olejku arakowego. Następnie delikatnie wymieszać ciasto z przesianą mąką ( 2,5 szklanki ) i proszkiem do pieczenia. Dodać olej i wodę gazowaną. Wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylewać naprzemiennie. Piec w 180ºC przez około 45 minut lub do tak zwanego "suchego patyczka".
Apetyczna zeberka))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń