Mój ulubieniec w roli kokosowego sernika polanego czekoladą, a zarazem jest to kolejna wariacja na jego temat. Twaróg i kokos to z pozoru klasyczne składniki, lecz tworzą rewelacyjne połączenie. Jeśli nie macie pomysłu lub znudził się Wam klasyczny sernik, to spróbujcie tej kombinacji. :)
Składniki:
500 g twarogu
4 jaja
1/2 szklanki cukru pudru
100 g margaryny
1 łyżka kaszy manny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
30 g budyniu waniliowego w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Margarynę utrzeć w makutrze. Następnie dodawać do niej po trochę cukru pudru i dalej ucierać, do momentu, aż masa będzie pulchna i prawie biała. Oddzielić białka od żółtek i dodawać po jednym żółtku do masy cały czas ucierając.
Zmielić twaróg. Dodawać po łyżce twarogu do masy i ucierać.
Dodać kaszę manną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, budyń waniliowy i całość dokładnie utrzeć. Ubić białka. Do makutry wsypać wiórki kokosowe i delikatnie mieszając dodawać białka.
Piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 1 godzinę.
Po upieczeniu odczekać do wystygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać nią sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz