Pyszne, miodowe ciasto, przekładane budyniem i udekorowane orzechami w karmelu. Trzeba włożyć w to ciasto trochę cierpliwości, bowiem smakuje najlepiej po kilku dniach. Jak zapewne już wiecie - ciasto musi zmięknąć. Lecz dla tego smaku warto jest poczekać. ;)
Składniki:
ciasto:
2/3 szklanki cukru
170 g margaryny
1/3 szklanki mleka
3 łyżki miodu
600 g mąki
1 duże jajo (L)
1 1/2 łyżki sody
krem:
120 g mąki
250 g cukru
600 ml mleka
3 jaja
3 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
masa orzechowa:
250 g orzechów krojonych
2 łyżki miodu
100 g cukru
100 g margaryny
Wykonanie:
Cukier,
margarynę, mleko, miód zagotować i pozostawić do ostygnięcia.
Następnie dodać mąkę, jajko, sodę i zarobić to nożem. Otrzymane
ciasto pozostawić na drugi dzień i rozwałkować 2 płaty. Piec w temperaturze 180°C do uzyskania złotego koloru (przez około 20 minut).
Mleko zagotować z cukrami. Jaja i żółtka ubić, dodać mąkę i wlać do gotującego się
mleka. Gorący krem wylać na jeden z płatów i przykryć drugim.
Rozpuścić margarynę z
miodem i cukrem. Następnie dodać orzechy i wszystko podsmażyć przez około 10 min. ciągle mieszając. Wystudzoną masę nałożyć na
wierzch placka.
Specjalistką od tego ciasta jest zawsze moja mama. Nam pozostaje tylko degustacja :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię miodowe ciasta,a takie z orzechami to wręcz kocham.
OdpowiedzUsuń