sobota, 25 lipca 2015

Crème brûlée

Jeden z francuskich słodkich dzieł. Uwielbiany na całym świecie przez dzieci jak i dorosłych. Przygotowanie tego kremu z chrupiącą warstwą karmelu trwa zaledwie kilka minut, a jego delikatną, waniliową nutą można zadowalać się cały dzień. 



Składniki:

600 ml śmietany kremówki

1 laska wanilii
8 żółtek
3 łyżki cukru białego
5 łyżek cukru trzcinowego


Wykonanie:


Do rondelka wlać śmietanę kremówkę. Laskę wanilii przeciąć na pół i tępą stroną noża wydrążyć ziarenka. Wrzucić do rondelka i doprowadzić prawie do wrzenia. Następnie wyjąć i zachować laskę wanilii. Żółtka i cukier biały ubić w misce i, wciąż ubijając, dodawać powoli ciepłą śmietanę z ziarenkami wanilii. Krem przelać ponownie do rondelka i znów dodać zachowaną laskę wanilii. Gotować na wolnym ogniu, delikatnie mieszając, aż do uzyskania aksamitnie kremowej konsystencji. Następnie wyjąć laskę wanilii i przełożyć krem do kokilek. Odstawić do ostygnięcia i schłodzić w lodówce.

Kolejno posypać krem cukrem trzcinowym i przypalić palnikiem lub wstawić do piekarnika na funkcję grill na około 2 minuty. Deser ponownie schłodzić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz