Choć święta już dawno za nami mam dla Was przepis na coś, co zawsze znajduje miejsce na moim stole, czy to wielkanocnym, czy bożonarodzeniowym. Jest to pasztet. Jedno z moich ulubionych dań, jeżeli chodzi o dania wytrawne. Można troszkę podrasować ten przepis, komponując z pasztetem żurawinę, z którą idealnie współgra. Uwielbiam to połączenie. :)
Składniki:
30
dag karczku
20
dag surowego boczku
20
dag wątróbki
50
dag królika
1
duza cebula
2
duże marchewki
2
duże pietruszka
ziele
angielskie
liść
laurowy
1/2
bułki
2
jaja
pieprz
sól
gałka
muszkatołowa
papryka
słodka
50 ml
koniaku
2
opakowania ciasta francuskiego (uzależnione od wielkości blaszki)
Wykonanie:
Wszystko
mięso, oprócz wątróbki, warzywa, ziela angielskie, liść laurowy
gotować do miękkości - około godziny; pod koniec gotowania dodać
wątróbkę.
Namoczyć
bułkę w tym wywarze. Po wystudzeniu wszystko przemielić 2 razy.
Dodać koniak, jaja, gałkę muszkatołową, paprykę słodką,
pieprz i sól. Całość zagnieść. Ciasto francuskie w płatach
wyłożyć na dno blaszki, wyłożyć farsz, przykryć ciastem
francuskim, docisnąć, podziurkować i włożyć do piekarnika
rozgrzanego do 240°C na 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę
do 200°C i piec przez kolejne 30 minut.
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń