Święta bez pierników to nie święta! Też tak uważacie? Odkąd pamiętam zawsze na moim stole było dla nich miejsce. Choć niektórzy mówią, że miękkie pierniczki są lepsze, ja i tak będę zwolenniczką tych twardszych. ;) W tym roku zdecydowałam się na zdobienie pierników lukrem królewskim. Jest świetny! Nie dość, że jest trwały, to nadaje się do szczegółowych i drobnych dekoracji.
Składniki:
pierniczki:
6 szklanek mąki
250 g margaryny
3 jaja
2 żółtka
4 łyżki śmietany
1 1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki miodu sztucznego
3 łyżeczki sody
1 opakowanie przyprawy do piernika
lukier królewski:
2 białka
350 g cukru pudru
Wykonanie:
Margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, rozwałkować je i wykrawać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 10 minut.
Białka przełożyć do miski i zacząć ubijać, dodając partiami cukier puder. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i zdobić pierniczki (można zabarwić lukier barwnikami spożywczymi).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz