Kruche ciasteczka nadające się na każdą okazję? Proszę bardzo :). Oto niesamowicie chrupiące ciastka posypane migdałami, które utrzymują swoją kruchość nawet przez tydzień.
Mniam...
Mniam...
Składniki:
150 g mąki pszennej
100 g margaryny
50 g cukru
1 jajo
szczypta soli
150 g płatów migdałowych
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Do miski wsypać mąkę, dodać margarynę, cukier, sól, żółtka i
zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą
i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. W osobnej miseczce wymieszać
migdały z cukrem pudrem. Ciasto wyciągnąć z zamrażalnika,
rozwałkować na grubość około 1 cm i powycinać szklanką kółka.
Następnie posmarować białkiem, posypać migdałami i ponownie
posmarować białkiem. Ułożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 30
minut lub do zarumienienia się ciasteczek.
Wspaniałe ciasteczka, porywam kilka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Smacznego!
OdpowiedzUsuń