środa, 17 czerwca 2015

Truskawkowa szklanka

Długo wyczekiwany sezon na truskawki właśnie się rozpoczął! Nie mogłam przepuścić takiej okazji i postanowiłam zrobić orzeźwiający deser. Pozwoliłam sobie zmieszać kontrastujące ze sobą smaki, a dzięki temu mogłam cieszyć się rześkim i świeżym smakiem. 




Składniki ( na 2 porcje ):

200 g truskawek
1 1/2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
150 g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
70 g płatków płatków crunchy


Wykonanie:

150 g truskawek zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie, pozostawić do napęcznienia i podgrzać w mikrofali. Ostudzoną wlewać do truskawek cały czas miksując. Koktajl przelać do szklanek i wstawić do lodówki na około 30 minut. Pozostałą część truskawek pokroić w kostkę. Do jogurtu naturalnego wsypać cukier puder i cukier wanilinowy. Wymieszać. Na truskawkową żelkę ułożyć pokrojone truskawki, zalać jogurtem i posypać płatkami crunchy.

1 komentarz: